Pentru Facturare si Gestiune recomandam Smart Bill. Incerci GRATUIT!
Potrivit art. 48 din Codul Fiscal, in cazul veniturilor obtinute din arendarea bunurilor agricole din patrimoniul personal, venitul brut se stabileste pe baza raportului juridic/contractului incheiat intre parti si reprezinta totalitatea sumelor in bani incasate si/sau echivalentul in lei al veniturilor in natura primite.
In cazul in care arenda se exprima in natura, evaluarea in lei se face pe baza preturilor medii ale produselor agricole, stabilite prin hotarari ale consiliilor judetene si, respectiv, ale Consiliului General al Municipiului Bucuresti, ca urmare a propunerilor directiilor teritoriale de specialitate ale Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, hotarari ce trebuie emise inainte de inceperea anului fiscal.
Aceste hotarari se transmit, in cadrul aceluiasi termen, directiilor generale regionale ale finanfelor publice, pentru a fi comunicate unitatilor fiscale din subordine.
Venitul net din arenda se stabileste la fiecare plata prin deducerea din venitul brut a cheltuielilor determinate prin aplicarea cotei de 40% asupra venitului brut.
Impozitul pe veniturile din arenda se calculeaza prin retinere la sursa de catre platitorii de venit la momentul platii venitului, prin aplicarea cotei de 10% asupra venitului net, impozitul fiind final.
Impozitul astfel calculat si retinut pentru veniturile din arenda se plateste la bugetul de stat pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care a fost retinut.
Inregistrari contabile:
- Arendarea terenurilor agricole:
612 “Cheltuieli cu redeventele, locatiile de gestiune si chiriile” = 462 “Creditori diversi”
- Retinere impozit:
- Plata impozit:
- Plata arendei:
- Vanzarea produselor agricole:
4111 “Clienti” = %
707 “Venituri din vanzarea marfurilor”
4427 (9%) “TVA colectata”
- Compensare:
462 “Creditori diversi” = 4111 “Clienti”
- Incasare contravaloare: